Water
Er wordt gebruik gemaakt van 2 waterbronnen:
1 Regenwater wat opgevangen wordt via het glas van de kassen. Dit water wordt opgeslagen in een watersilo. Bij extreme regenval helpt dit waterschappen, omdat het niet in de sloot beland.
2 Slootwater. Aangezien het water zo schoon mogelijk moet zijn, wordt dit water eerst gefilterd voordat dit aan de planten gegeven wordt.
De betonen teeltvloeren zijn verbonden met een gesloten systeem, zodat er recirculatie van het water en kunstmest mogelijk is. Er wordt gebruik gemaakt van een eb- en vloedsysteem die aan het gesloten systeem gekoppeld is. Hier vindt 100% recirculatie van het gietwater plaats. Op deze manier is er dus ook geen uitspoeling naar de bodem. De tijdsduur dat het water op de vloeren staat, bij het eb- en vloedsysteem, wordt afhankelijk van de behoefte (naar gelang het jaargetijde), cultivar en potmaat zo optimaal mogelijk ingesteld.
Het waterverbruik van Adrichem Potplanten heeft geen invloed op de drinkwatervoorzieningen in de regio.
Warmte
In 2018 is warmtecoöperatie Polanen opgericht. Hier is Adrichem Potplanten bij aangesloten om zich zo in te gaan zetten voor gasvrij te telen. In de komende jaren wordt er een warmtenet geïnstalleerd en daar zal Adrichem Potplanten ook gebruik van gaan maken.
Natuurbehoud
Om de natuur te behouden, wordt het gras en onkruid langs de slootkanten gemaaid en wordt er met niet-schadelijke middelen gespoten. Bij het maaien van de slootkanten worden er broedplaatsen van vogels ontzien. Tevens worden er geen onnatuurlijke of schadelijke stoffen in de sloten geloosd.
Afvalstoffen als plastic en papier worden gescheiden verzameld binnen het bedrijf en zo spoedig mogelijk afgevoerd. Kortom, alles wordt zo natuurlijk mogelijk gehouden. Dit alles om het de natuur niet tot last te zijn.
Biodiversiteit
Door middel van een goede klimaatcontrole wordt geprobeerd om het ongedierte binnen de kwekerij onder controle te houden. Wanneer er toch ziekte en/ of plagen worden ontdekt, dan worden er direct biologische bestrijdingsmiddelen (natuurlijke vijanden) in gezet. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan zo tot een minimum beperkt worden. Voor de teelt van de Capsicum wordt al geen enkel gewasbeschermingsmiddel meer gebruikt.
Daarnaast wordt er ook netjes en schoon gewerkt met gezond uitgangsmateriaal.
Adrichem Potplanten is in het bezit van de belangrijkste certificaten, uitgegeven door de internationale certificeringsorganisatie MPS, waaruit blijkt dat de producten op een verantwoorde manier en met respect voor mens en milieu zijn geteeld.
In het bezit van de certificaten MPS-A, MPS GAP, MPS SQ
– MPS-A ; geeft aan hoe duurzaam de bedrijfsvoering van het bedrijf is.
– MPS-GAP ; voor bedrijven die aan retailers leveren. Heeft betrekking op traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. MPS-GAP is de volgende stap na MPS-A op weg naar verduurzaming.
– MPS SQ ; heeft betrekking op de sociale aspecten binnen de bedrijfsvoering.