Hazeu Orchids is niet van de ene op de andere dag duurzamer gaan kweken. Het is een proces van jaren geweest waarin, mede door vragen van klanten en consumenten, langzaam een bepaalde bewustwording binnen het bedrijf is ontstaan dat het steeds noodzakelijker wordt om goed naar de bedrijfsvoering te kijken en met name op het gebied van duurzaamheid.
Water
Al het regenwater wat op het dek van de kas en bedrijfsgebouwen terecht komt wordt opgevangen in een waterbassin. Dit water wordt gebruikt als proceswater om de planten middels een spray-systeem water te geven. Dit gebeurt computer gestuurd. Op deze manier kunnen de planten naar behoefte water krijgen en wat direct voorzien is van de meest optimale hoeveelheid voedingsstoffen, zodat er weinig verspilling is. Het water wat niet door de planten is opgenomen wordt opgevangen in een watersilo. Dit water wordt weer hergebruikt, nadat dit eerst ontsmet is. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van leidingwater.
Er komt geen “vies” water in het oppervlakte water terecht. Het waterverbruik in de kwekerij heeft geen invloed op de drinkwatervoorzieningen in de regio.
Biodiversiteit
Om de planten te kunnen produceren worden er met name veel biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. In gevallen dat het echt niet anders kan worden er wat niet-natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De afgelopen 5 jaar is de inzet van de biologische middelen sterk toegenomen en de inzet van niet-natuurlijke middelen heel sterk afgenomen. Er wordt veel tijd geïnvesteerd in het doen van onderzoeken om ziekten en plagen op een biologische manier om te kunnen bestrijden. Helaas is op dit moment nog niet mogelijk om alles op een biologische manier te doen.
Klimaat
De kassen zijn in de huidige vorm uitgerust met de meest moderne technieken met het oog op de toekomst en het milieu. Zo beschikt Hazeu Orchids over energie zuinige schermdoeken, een warmte pomp en meerdere warmte kracht koppelingen (WKK). De WKK maakt het mogelijk dat er zelf stroom opgewekt wordt en warmte en CO2 vrijkomt. Alle energie en CO2 die vrijkomt wordt gebruikt in de kas om de planten zo goed mogelijk te laten groeien.
Er zijn 6000 zonnepanelen op het dak van de schuur geplaatst om extra energie te verkrijgen.
Ook op het gebied van transport wordt er rekening gehouden met het milieu. Er is een elektrische bedrijfsauto en wordt er door de klanten veel handel direct van de kwekerij gehaald of direct naar de depots van de retailers gebracht. Dit om het aantal transportbewegingen te minimaliseren.
Het veranderen van de kweekpot en alle hierboven beschreven gedane investeringen zijn er op gericht om het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren
Hazeu Orchids is in het bezit van de milieu certificaten MPS-A, MPS-GAP en MPS SQ
– MPS-A ; geeft aan hoe duurzaam de bedrijfsvoering van het bedrijf is.
– MPS-GAP ; voor bedrijven die aan retailers leveren. Heeft betrekking op traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. MPS-GAP is de volgende stap na MPS-A op weg naar verduurzaming
– MPS SQ ; heeft betrekking op de sociale aspecten binnen de bedrijfsvoering
Daarnaast is Hazeu Orchids lid van het Horti Footprint Chain Program. Participanten in het Horti Footprint Chain Program willen klimaatneutraal produceren. Het doel is om voor iedere partij in de tuinbouwsector inzicht te krijgen in zijn aandeel op de CO2-footprint van het eindproduct, om vervolgens zijn uitstoot te reduceren.
In de schema’s hieronder staan grafieken van het verbruik van gewasbescherming, energie en meststoffen van Hazeu Orchids. De zwarte strepen zijn de gestelde normeringen. De grenzen die zijn aangegeven zijn de toegestane wettelijke grenzen voor belasting van het milieu. Zo kunt u goed zien, dat er alles aan gedaan wordt om dit niet te overschrijden.