Water
FlorAmor gebruikt regenwater voor de planten. Aangezien voldoende regenwater in de toekomst mogelijk een probleem zou kunnen worden, is er de afgelopen jaren erg veel geinvesteerd in de opvang- en opslagmogelijkheden van regenwater. Regenwater wordt nu opgevangen en opgeslagen in grote bassins. Het water wat aan de planten gegeven en niet opgenomen is, wordt weer opgevangen, gezuiverd en vervolgens weer hergebruikt.
Het watergebruik van FlorAmor heeft geen invloed op de drinkwatervoorzieningen in de regio.
Natuurbeheer
Om de natuur te behouden wordt het gras en onkruid langs de slootkanten gemaaid. Tijdens het broedseizoen wordt er niet gemaaid, omdat anders de dieren gestoord kunnen worden. Onkruid wordt op een manuele manier bestreden.
Bij alle locaties is er ruimte over gelaten tussen de kassen en de sloten. Er lopen een aantal schapen om alles netjes te houden. Rondom de verschillende locaties zijn heggen en bloemenperken aangelegd.
Ook is er op een braakliggend perceel een bijenhotel geinstalleerd. Er worden door FlorAmor dan ook geen middelen gebruikt waar stoffen in zitten die neonicotoide bevatten. De bedoeling van het bijenhotel is juist om de populatie bijen en insecten te vergroten.
De genetica van de producten die door FlorAmor geteeld worden, worden geselecteerd op basis van de mate van resistentie tegen ziekten en plagen. Hoe beter de planten daar tegen kunnen, hoe minder gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk zijn.
De veredeling van nieuwe Azalea-genetica gebeurt bij een zusterbedrijf. Het vermeerderen van het uitgangsmateriaal doet FlorAmor zelf.
Klimaat
Afvalstoffen als plastic en papier worden gescheiden verzameld binnen het bedrijf en vervolgens afgevoerd. Nog belangrijker is dat FlorAmor een afvalplan heeft opgesteld om de hoeveelheid afval te kunnen beperken.
Om gasuitstoot verder te reduceren wordt het groenafval tot compost verwerkt. En om het energieverbruik verder terug te dringen wordt er net iets langer kouder geteeld voordat ze naar de warme kas gaan om de planten bloeiend te krijgen. Het kouder telen is gunstig voor het energieverbruik en helpt ook in de strijd tegen ongedierte.
FlorAmor is altijd op zoek naar leveranciers die zo duurzaam mogelijk proberen te werken. De transporteurs moeten de nieuwste vrachtauto’s met de minste uitstoot hebben en de energieleverancier moet zoveel mogelijk energie kunnen leveren wat op een duurzame manier is opgewekt.
FlorAmor is in het bezit van de belangrijkste certificaten, uitgegeven door de internationale certificeringsorganisatie MPS, waaruit blijkt dat de producten op een verantwoorde manier en met respect voor mens en milieu zijn geteeld.
In het bezit van de certificaten MPS-A, MPS GAP en MPS SQ
– MPS-A ; geeft aan hoe duurzaam de bedrijfsvoering van het bedrijf is.
– MPS-GAP ; voor bedrijven die aan retailers leveren. Heeft betrekking op traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne. MPS-GAP is de volgende stap na MPS-A op weg naar verduurzaming
– MPS SQ ; heeft betrekking op de sociale aspecten binnen de bedrijfsvoering