LG Flowers B.V.

Met meer dan 100.000m2 oppervlakte, verdeeld over 2 locaties, worden er door LG Flowers 75 miljoen gerbera’s per jaar geteeld. LG Flowers behoort tot een van de grootste gerbera producenten ter wereld. In 3 generaties is het bedrijf uitgegroeid tot een vertrouwde speler op de bloemenmarkt. In de basis is LG Flowers een modern, arbeids- en milieuvriendelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in verdeling, selectie en productie van gerbera’s en gerberaplanten.

De twee locaties hebben beide een eigen specialisatie. Waar de een bloemen met precisie verwerkt voor bloemisten en groothandels, weet de ander alles over leveren op water, in boeketten of concepten voor de retail. Naast het kweken vindt er ook veredeling van gerbera’s plaats binnen het bedrijf. Florya Breeding, de veredelingsafdeling, veredelt unieke gerbera’s in kleuren, vormen of een combinatie van deze twee factoren.

LG Flowers heeft de ambitie om mensen gelukkig en energiek te maken met hun gerbera’s. De mensen achter LG Flowers houden van het leggen van verbindingen in de keten, een pragmatische aanpak, een open blik, veel keuze en vooral van vrolijkheid. Zo is opa Piet Lansbergen samen met zijn zoons Aad, Kees en Hein al in 1994 begonnen met het maken van boeketten om klanten meer keuze te bieden. Vandaag de dag werkt de derde generatie in dit familiebedrijf, samen met een groot team, nog steeds volgens dezelfde waarde als toen.

 

Joyce Lansbergen heeft haar passie en de kansen die zij tegenkwam gebundeld in Bloom Makery. Consumenten kunnen lang niet altijd al die kleurrijke en bijzondere gerbera’s kopen. Op beurzen en evenementen waar LG Flowers met hun gerbera’s aan deelnamen, werd keer op keer door bezoekers gevraagd waar zij die leuke gerbera’s kunnen kopen. Daarnaast leert de ervaring dat bezoekers altijd graag een kijkje nemen in de gerberakas in Pijnacker. Iedereen krijgt een glimlach op zijn gezicht bij het zien van zo een bloemenzee aan kleur. Hieruit is de passie van Joyce ontstaan en dit gevoel wil zij graag delen met de wereld.

 

Joyce’ haar passie en de kansen die zij tegenkwam, hebben geleid tot Bloom Makery. De webshop biedt negen blijmakers, gerberaboeketten in vele verschillende stijlen. De bloemen worden ’s ochtends geplukt en kunnen diezelfde avond als boeket nog bij de consument in huis zijn. Verser kunnen de bloemen niet bij de consument aankomen. Hierdoor kan Bloom Makery acht dagen bloei & happiness garantie geven. Al leert de ervaring dat met de juiste verzorging de gerbera’s wel tot twee weken blijven staan. www.bloommakery.nl

Duurzaamheid

Water
LG Flowers werkt met een recirculatiesysteem voor het water. Dit houdt in dat het gebruikte water wordt opgevangen, gezuiverd en weer opnieuw wordt ingezet door de bewatering van de gerberaplanten. Daarnaast wordt regenwater opgevangen in vijf bassins die, door het Nederlandse klimaat, de planten jaarrond van water kunnen voorzien. Door 100% recirculatie van het gietwater en inzet van regenwater wordt er geen bronwater gebruikt voor de teelt van gerbera’s.

 

Natuurbehoud

Vanaf 1 januari 2018 wordt 50% van de teelt uitsluitend op een biologische manier behandeld in geval van ziekten en plagen. Dit door het inzetten van natuurlijke vijanden. De bedoeling is om deze lijn snel door te trekken naar de totale teelt, maar eerst is er voor gekozen om ervaringen op te doen op de helft van de teelt.

De andere 50% werkt volgens het principe van een geintegreerde teelt, wat inhoudt dat tijdens de bestrijding zoveel mogelijk met biologische middelen of natuurlijke vijanden wordt gewerkt. Alleen wanneer dat niet volstaat  dan worden beperkt niet-natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen ingezet.

 

Grond
De gerberaplanten groeien in een kokosgrond. Deze grond wordt gemaakt door restanten van kokosnoten, eigenlijk restafval van de noot, te verpulveren. Door het opnieuw inzetten van de restanten kokosnoot krijgt deze afvalstof weer waarde als grondstof voor de teelt van gerberaplanten.

Binnen de kwekerij wordt afval gescheiden. Plastic, papier, groen- en restafval worden opgevangen en op de juiste wijze afgevoerd. Het groenafval wordt verzameld in een perscontainer, waardoor meer afval opgevangen kan worden en de container minder vaak vervangen hoeft te worden door een vrachtwagen.

 

Klimaat
De kassen zijn voorzien van een modern klimaatregelingssysteem dat helemaal is ingericht op de teelt van gerbera’s. Hierdoor kan er zo efficient en optimaal mogelijk gebruik gemaakt worden van de warmtekrachtkoppelingen (WKK’s). De opgewekte energie van de WKK-installaties wordt ingezet voor de belichting van de gerberaplanten. Er wordt alleen overdag belicht ter versterking van de zon. Dus de sterkte van de zon wordt per dag gemeten en wanneer de planten en tekort aan licht dreigen te ontvangen dan worden de lampen aangezet om dit tekort aan licht op te kunnen vangen.

Gewasbescherming Kg werkzame stof:
Geeft inzicht in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Rood staat voor stoffen die erg belastend zijn voor het milieu, oranje staat voor licht belastende stoffen voor het milieu, groen staat voor minimaal belastende voor het milieu (Bron MPS-A)

Energie (GJ):
Geeft inzicht in het gebruik van de hoeveelheid energie. (Bron MPS-A)

Meststoffen (KG) Stikstof en Fosfor verbruik:
Geeft inzicht in het gebruik van Stikstof en Fosfor. (Bron MPS-A)

Mensen

Gemiddeld zijn er bij LG Flowers honderd medewerkers aan het werk, waarvan veertig in vaste dienst.

Voor zowel vaste medewerkers als uitzendkrachten geldt een verloning via de afspraken in de CAO-Glastuinbouw. Hierdoor is er geen verschil in verloning tussen nationaliteiten. Om de kwaliteit te waarborgen wordt er zoveel mogelijk gewerkt met een vaste groep uitzendkrachten. Deze uitzendkrachten hebben vaak een vast contract bij het uitzendbureau waar ze voor werken. In de loop der jaren zijn er diverse uitzendkrachten overgenomen door LG Flowers en werken daar nu in vaste dienst.

Medewerkers worden betrokken binnen het bedrijf door bijvoorbeeld een kleinigheidje wanneer ze jarig zijn en het houden van een kerstborrel. Daarnaast werkt een deel van het vaste personeel met afdelings- en persoonlijke doelstellingen  om zo zich zelf te kunnen ontwikkelen en bij te kunnen dragen aan het bepalen van de organisatiedoelstellingen.

Binnen LG FLowers zijn ze er van overtuigd dat ze alleen verder kunnen komen als er sprake is van een goede samenwerking met de medewerkers.

Gezondheid

Wist u dat bloemen en planten een gezonde uitwerking hebben op de mens?

 • Planten zorgen voor zuivering van de lucht.
  Mensen ademen lucht in, halen zuurstof eruit en ademen kooldioxide uit. Bij planten is het net andersom. Planten halen bij de fotosynthese kooldioxide uit de lucht en zetten dat weer om in zuurstof. De hoeveelheid zuurstof in de lucht wordt door de aanwezigheid van planten groter en dat maakt het ademhalen makkelijker.
  Luchtzuiverende planten kunnen via hun bladeren schadelijke stoffen uit de lucht opnemen. Deze schadelijke stoffen worden vervolgens in de wortels van de plant opgeslagen en afgebroken. Ook kunnen deze planten vieze geurtjes afbreken, waardoor het dus eigenlijk gewoon natuurlijke luchtverfrissers zijn.
  Voor de duidelijkheid; elke (kamer)plant produceert zuurstof, maar niet elke plant zuivert ook de lucht. Luchtzuiverende planten zijn bv. de Spathiphyllum, Calathea, Hedera helix (klimop), Areca palm en de Ficus. Van veel planten is nog niet bekend in welke mate zij een luchtzuiverende werking hebben aangezien zij hierop nog niet zijn getest.
 • Planten zorgen voor een betere concentratie en vermindering van stress
  Planten zorgen voor een ontspannen en betere atmosfeer, ook op het werk. Door de aanwezigheid van planten wordt de werkplek als prettiger ervaren.
  Er blijkt zelfs een relatie te bestaan tussen de aanwezigheid van planten en de productiviteit van medewerk(st)ers.
  De aanwezigheid van planten heeft bovendien een positieve werking op de creativiteit en concentratie van mensen.
 • Planten zorgen voor een minder droge lucht
  Het stofgehalte en de luchtvochtigheid in huis hebben veel met elkaar te maken. Hoe droger de lucht, hoe meer stof er in de lucht zit. Dit kan klachten geven als kriebelhoest, droge huid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Door planten water te geven, verdampt het uiteindelijk weer via de huidmondjes in de bladeren. Planten kunnen daarmee de luchtvochtigheid verhogen, wat de luchtkwaliteit dus ten goede komt.
 • Planten zorgen voor een aangenaam en warm gevoel
  Onderzoek heeft aangetoond dat planten op diverse (subtiele) manieren goed zijn voor mensen. Ze spelen nl. een essentiële rol bij het creëren van een aangename, natuurlijke en rustige omgeving waarin bewogen, gewerkt en/of ontspannen kan worden.
 • Wist u dat bloemen ook een positieve uitwerking hebben op de mens?
  Bloemen kunnen op een magische manier elke ruimte opfleuren. Ze geven een betekenis voor onze emoties als liefde, vreugde, troost, medeleven en verdriet. Bloemen zorgen voor een ontspannend effect op ons gestel. Ze zorgen voor positieve energie in huis en voor een warm gevoel. Kortom; daar wordt iedereen gewoon heel blij van!

Verzorging

Innovatie

De Nederlandse glastuinbouw staat wereldwijd bekend om zijn innovatiekracht. Om de concurrentie vanuit andere delen van de wereld een stap voor te zijn is men continue op zoek naar betere efficiëntie van gebruik van grondstoffen en ruimte. Dit uiteraard zonder op de (top)kwaliteit van het Nederlands product te besparen.

De glastuinbouw in Nederland kan dit hoge tempo van innovatie aan door een sterke relatie tussen onderzoek en praktijk. Daarnaast wordt er veel kennis uitgewisseld tussen de ondernemers om samen vooruitgang te boeken. Zelfs de bloemenveilingen zijn hier een voorbeeld van als één van de grootste coöperaties ter wereld.
Hieronder beschrijven wij enkele voorbeelden van deze innovatiekracht.

 

Biologische bestrijding en geïntegreerde bestrijding
Om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te minimaliseren en een betere balans te vinden tussen plaagdieren en hun natuurlijke vijanden worden in de kassen natuurlijke vijanden van de plaaginsecten ingezet. Door de intensieve kennisuitwisseling van de kwekers en hun leveranciers zijn kwekers steeds meer in staat om met biologische oplossingen een top kwaliteit product te produceren.

 

Warmtekrachtkoppeling (WKK)
Een warmtekrachtkoppeling is een grote motor, afkomstig uit de scheepvaart. Alleen is deze omgebouwd om op aardgas te draaien. Het rendement van deze motor is hoger dan het gebruik van traditionele gasketels. Deze motoren drijven namelijk een generator aan die elektriciteit opwekt. Deze elektriciteit wordt gebruikt in de eigen kwekerij of terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. De ‘restwarmte’ die de motor produceert wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. De uitlaatgassen kunnen na reiniging zelfs gebruikt worden om de planten te voorzien van CO2. Alles bij elkaar leveren deze motoren een rendement wat wel 20% hoger kan liggen als de traditionele manier van verwarmen (gasketels).

 

Aardwarmte (Geothermie)
Bij Geothermie wordt gebruikt gemaakt van aardwarmte. Met een boortoren wordt een bron geboord naar een diepte van 2-3 km. Op deze diepte kan water worden ‘geoogst’ van meer dan 80 graden. Deze warmte wordt gebruikt om de kassen te verwarmen en vervolgens wordt het afgekoelde water weer terug gebracht in de bodem via een 2e bron. De verwachting is dat deze bronnen voldoende warmte kunnen blijven produceren, zelfs langer dan de levensduur van een kas.

Het boren van de bron is een enorm kostbare investering. Daarnaast is er een groot risico op het ‘mislukken’ van de boring. Door samen te werken met elkaar en met overheden zijn we in Nederland in staat om ervaring op te doen met deze manier van duurzame verwarming van kassen.

 

Waterzuivering
Planten hebben water en voedingsstoffen nodig om te groeien. Op steeds meer kwekerijen wordt gebruikt gemaakt van hergebruik van drainage water. Dit is water wat opgevangen wordt voordat het naar de ondergrond verdwijnt. In dit ‘drainage water’ zitten nog veel voedingsstoffen die bruikbaar zijn voor de planten.
Door dit water opnieuw te gebruiken en te mengen met schoon water worden er minder meststoffen gebruikt.
Het drainage water bevat echter ook de ‘verkeerde stoffen’. De hoogte van deze verkeerde stoffen bepaald hoeveel water hergebruikt kan worden. Door het toepassen van nieuwe technieken ontstaan er mogelijkheden om deze ‘verkeerde stoffen’ uit het water te filteren.

 

Diffuus glas
Bij nieuwbouw kiezen steeds meer kwekers ervoor om hun kassen te bedekken met diffuus glas. Diffuus glas zorgt ervoor dat licht zich veel gelijkmatiger over het gewas verdeelt zonder schaduw of lichtvlekken. Dit leidt tot een gelijkmatiger kasklimaat.
Temperatuur en vochthuishouding kunnen zo nauwkeuriger beheerst worden, waardoor bv. het openen van de luchtramen beperkt kan worden, hetgeen leidt tot een lagere CO2 uitstoot.

 

LED –verlichting in de glastuinbouw
Een nieuwe innovatie in de tuinbouw is het gebruik van LED-belichting. Niet te vergelijken met LED verlichting welke wordt toegepast bij consumentengebruik. In de tuinbouw is sprake van ‘power-LED’s’ die een veel hogere lichtopbrengst hebben. Het grote voordeel van deze ‘power-LED’s heeft alles te maken met duurzaam ondernemen: energiebesparing ten opzichte van hogedruknatriumlampen (oranjekleurig verlichting). Hierdoor kan meer dan de helft aan energie worden bespaard.
Nog een groot voordeel is dat bij gebruikmaking van LED’s de gewassen beter te sturen zijn met behulp van de verschillende kleuren in het licht. Dit ten gunste van een betere groei en een hogere kwaliteit van het product.

error: Content is protected!